Art journaling: een ode aan de magie van alledag

Tijdens mijn rondreis door Japan, eerder dit jaar, ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het fenomeen art journaling. Ik dacht altijd dat art journaling iets was voor kunstzinnige mensen. Een veredelde versie van een schetsboek. Niets bleek minder waar en inmiddels is het mijn manier om mijn alledaagse leven vast te leggen.

Een aandenken aan Japan
Afgelopen voorjaar maakten mijn vriend en ik ons op voor onze eerste rondreis door Japan. In deze voorbereiding zocht ik naar een manier om onze reis op een authentieke, tastbare wijze vast te leggen. Na wat online uitzoekwerk landde ik op een aantal YouTube video's over art journaling. De meeste voorbeelden die ik tegenkwam, waren van kunstenaars en artiesten die hun vakanties op prachtige wijze vastlegden in sprekende zwart-wit tekeningen en sierlijke teksten, geschreven in vulpen.

Hoewel ik destijds zeker niet de illusie had dat ik een soortgelijk staaltje creativiteit zou gaan leveren, voelde ik toch een zekere klik met het documenteren van een reis op een analoge en bovenal persoonlijke manier. Voorbereiding is het halve werk, dacht de projectmanager in mij, dus investeerde ik in een zogeheten pocket printer (HP Sprocket) en een Strathmore mixed media journal. Ook nam ik een reis-etui mee met daarin een uitgekiende selectie aan pennen, markers, prittstiften en washi tape.

Elke dag weer nam ik 's avonds, voor het slapen gaan, een half uurtje de tijd om te reflecteren. Wat voor gave dingen hadden we die dag allemaal gezien en meegemaakt? Had ik nog ergens bonnetjes, tickets of snoeppapiertjes van bewaard? Vervolgens selecteerde ik de leukste foto's van die dag (moelijk!) en maakte daar met de Sprocket handige stickers van.
Met deze hele verzameling maakte ik een collage. Het hoefde niet mooi, het hoefde niet perfect, het hoefde slechts het gevoel van die dag weer te geven. Rondom de foto's beschreef ik kort wat er zo bijzonder was aan die dag en wat ik absoluut niet mocht vergeten.

Na 4 weken rondreizen door Japan, was mijn journal zo goed als volledig gevuld. Direct bij thuiskomst hadden we een tastbare herinnering aan onze indrukwekkende reis. Iedereen die er doorheen bladerde was zichtbaar onder de indruk - en dat terwijl het feitelijk helemaal niet zo ingewikkeld was. Het was de verzameling, het geheel, dat het zo bijzonder maakte. Dat tezamen met de authenticiteit van de foto's, verhalen, ingeplakte entreekaartjes en verpakkingen. Het maakte onze Japan-reis tastbaar. Tastbaarder dan een online verzameling van foto's.


Ode aan het alledaagse leven
Net als ieder ander, heb een honderdtal aan mappen met foto's op mijn computer en harde schijven staan, waar ik slechts heel af en toe doorheen klik. Vaak alleen op het moment dat ik de foto's moet ordenen, iets wat ik altijd met gruwelijk veel passie uitstel. Al deze foto's staan simpelweg digitaal te verstoffen, waarbij ook hun context langzaam naar de achtergrond verdwijnt. In tegenstelling tot Ome Nico, mijn surrogaat opa, heb ik niet zo'n goed geheugen. Iets waar ik mij de laatste jaren steeds meer bewust van ben geworden.

Wat me daarnaast ook opviel: elke keer weer pakte ik mijn journal erbij - ik bleef er maar doorheen bladeren. Als ik dat deed, kwam het gevoel van Japan en onze avonturen in mum van tijd weer naar boven. Het maakte me blij. Zó blij, dat ik mij afvroeg waarom ik dit in vredesnaam niet gewoon op mijn "alledaagse" leven zou kunnen toepassen. Waarom wachten op die uitzonderlijk vette vakantie, terwijl het doodnormale leven ook zo mooi kan zijn?

En zo begon mijn art journal reis.
Op 5 juli 2019 heb ik mijn eerste alledaagse art journal spread gemaakt en ik ben niet meer gestopt. Soms is het een uitgebreide pagina en ben ik in gevecht om al mijn foto's kwijt te kunnen. Soms is het slechts één foto of een mooie quote. Maar het feit dat ik weet dat ik elke dag ga vastleggen op een A6 formaat pagina - maakt dat ik, gedurende de dag, met veel meer aandacht de dingen doe en meemaak. Ik kan gemakkelijker stilstaan bij de mooie, dankbare momenten van die dag - hoe groot of klein ook. En aan het einde van de dag kan ik gemakkelijker reflecteren; ik maak bewust een keuze: wat wil ik herinneren?


Iedere dag een bewuste keuze

Door deze bewuste keuze, kan ik van een shitty dag alsnog een waardevolle dag maken in mijn journal. Door te focussen op datgene dat wél goed ging en waar ik wél dankbaar voor ben. Die lieve collega bijvoorbeeld die altijd met een glimlach aan mijn bureau staat. Of die lekkere soy chai tea latte van de Starbucks. Of misschien wel dat leuke kaartje van één van je beste vriendinnen, dat je die dag op je deurmat vond (inplakken!). Wat het ook is - het is altijd een bewuste keuze.

Dat neemt niet weg dat er soms dagen zijn waarop ik ronduit chagrijnig was, gefrustreerd, of boos. In mijn journal mogen die dagen er ook zijn. Dan plak ik een afbeelding die mijn gevoelens verwoord, print ik een gefrustreerde 17:00 selfie, of smeer ik gewoonweg wat verf op de pagina. Het mooie van art journaling: er zijn geen regels. Het is mijn leven, mijn art journal en het zijn mijn herinneringen.
De minder mooie dagen - en het zijn er gelukkig weinig - maken dat de fantastische dagen extra glans hebben. Zonder downs geen ups. Zonder rollercoaster geen thrill.


Hoe te beginnen?
Om een art journal te beginnen heb je helemaal niet veel nodig. Met een notitieboek, een stift, een pen, een schaar en een prittstift kom je al een heel eind. Als je gedurende de dag onthoudt om papieren in je omgeving in je zak of tas te stoppen kun je de tijdsgeest goed neerzetten. Denk aan bonnetjes, kaartjes, flyers, productverpakkingen, servetjes, visitekaartjes, snoeppapiertjes, theelabels, gedroogde bloemen of blaadjes, je favoriete nagellak van dat moment.

Wil je je pagina's op een gemakkelijke manier wat meer aankleden? Gebruik dan stickers, washi tape of scheur pagina's met mooie foto's of patronen uit oude tijdschriften. Flow magazines zijn hier ideaal voor, maar denk bijvoorbeeld ook het gratis magazine van de Rituals. Een polaroid camera of pocket printer maken het vastleggen van herinneringen nog net even wat gemakkelijker. Al blijf ik erbij dat verhalen, quotes en klodders verf je net zo goed kunnen transporteren naar het gevoel van die ene dag.

Bedenk dat jouw art journal een plek is waar je iedere dag iets vast gaat leggen. Perfectionisme gaat je hierbij alleen maar in de weg staan. Probeer het los te laten - luister naar je intuïtie en denk er vooral niet teveel over na. Het hoeft niet mooi, het hoeft niet perfect, het hoeft er slechts te zijn.
Het is enkel voor jou.

Delen is lief!